La situació del català a Primària

 Fa un dies podíem llegir a La Vanguardia:

El castellano gana terreno al catalán en secundaria.

El alumnado catalanohablante tiende cada vez más a hablar en castellano (…)
En el diálogo entre profesor y alumno el castellano se utiliza en el 62% de los casos.

Però la notícia es basava en un treball sobre l'ús del català a Primària que podeu llegir a:

http://www.gencat.net/educacio/csda/publis/pub_rec/docs/quaderns6.pdf 

S'hi afirma:
Amb un 30% de catalanoparlants, les converses entre els alumnes són en un 94% en castellà.

En escoles amb menys del 30% de l'alumnat catalanoparlant, la subordinació del català és tan forta que, fins i tot, el castellà s'imposa en les converses entre catalanoparlants.


 

[@more@]

Quant a jscamardons

Jordi Solé i Camardons (Oliana,1959) és llicenciat en Filologia Catalana (UB) i professor de llengua catalana i literatura. Ha impartit cursos de sociolingüística en centres d’ensenyament d\'arreu dels Països Catalans. A partir del curs 2005-06 treballa d’assessor de Llengua i Cohesió social (LIC) a Barcelona. Ha militat en organitzacions independentistes des dels 18 anys i participà en la creació d\'organitzacions de militància lingüística. És membre del Consell de redacció de la revista pedagògica Escola Catalana des del 1989. Ha publicat, entre altres, els llibres: Sociolingüística per a joves (1988), Premi Xavier Romeu de Monografies per a l\'Ensenyament, Text i context (1991), Sobirania sociolingüística catalana (1991), Història social i política de la llengua catalana (1996), Poliglotisme i raó (1998), Les paraules del futur(1995), Els silencis d\'Eslet (Premi Juli Verne de novel·la 1995). L\'any 2001 publica: Diccionari de Sociolingüística, El políedre sociolingüístic i guanya el Premi de Sociolingüística Catalana Jaume Camp, amb: Idees i propostes dels precursors de la sociolingüística catalana; els darrers llibres publicats són: La Síndrome dels Estranys Sons(2003) i Les set tribus de la nació catalana (2004). La meva web: www.escriptors.cat/autors/solecamardonsj/
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: La situació del català a Primària

  1. júlia diu:

    Hi ha moltes diferències entre les escoles rurals i comarcals i les de l’àrea metropolitana o grans espais urbans. El castellà està guanyant la ‘batalla’ del carrer perquè l’escola, avui, no té massa pes específic i perquè el català s’ha normativitzat de forma excessiva, s’ha convertit en ‘assignatura’

  2. júlia diu:

    Hi ha moltes diferències entre les escoles rurals i comarcals i les de l’àrea metropolitana o grans espais urbans. El castellà està guanyant la ‘batalla’ del carrer perquè l’escola, avui, no té massa pes específic i perquè el català s’ha normativitzat de forma excessiva, s’ha convertit en ‘assignatura’

Els comentaris estan tancats.